İSKANDİNAV TARZI İÇ MEKAN
İskandinav tarzı iç mimari tasarım anlayışı, sadelik, minimal ve fonksiyonun ön planda tutulduğu bir akımdır. 1950’lerde ortaya çıkan bu akım, Finlandiya, Norveç, İsveç, İzlanda ve Danimarka kökenlidir. Güzel ve kullanışlı olan günlük objeler yüksek fiyatlarla zor ulaşılacak ürünler olmaması gerektiğini savunan bu akım, modernizm ve fonksiyonellik ögelerini ön planda tutmuştur.
Bakır aydınlatma elemanları
Bakır aydınlatma elemanları, İskandinav tarzını hüküm sürdüğü konseptlerde sıkça karşımıza çıkan bir
detay. Özellikle geçtiğimiz sezon, mekanlarda sıkça görmeye başladığımız, Tom Dixon’un da
tasarımlarında sıkça tercih ettiği bu malzeme, iç mekanların odak noktası
haline geldi.
Mavİ
İskandinav tarzını en belirgin şekilde ortaya koyan renk tabii ki de mavi. Özellikle mavinin açık renk tonlarını siyah ve beyaz karşıtlığına kontrast uyumunu bu akımda gözlemlemek mümkün. İskandinav mavisinin, ahşap mobilyalarla olan güçlü duruşundan da bu tarzı hissedebiliriz.
Kaktüs
Son yıllarda oldukça sık karşılaştığımız, enerjisi ya da radyasyona karşı koruyucu etkisi gibi özellikleri ile öne çıkan, bakımı kolay olduğu için tercih edilen kaktüsler, İskandinav tarzının başlı ögelerinden biri. Güçlü monokrom tonlarda mekanlara, farklı boyutlarda kaktüslerle yaşam katmak bu akımın temelinde.
Kuş Tüyü
Kuş tüyü, birçok inanışta farklı anlamlar taşısa da genel anlayışa göre olumlu enerji ve şansı temsil eder. Farklı materyallerle imite edilen bu form, minimal mekanlara, özel bir aksesuar niteliğinde.
Gri
İskandinav tarzının en belirgin özelliği, odağını siyah ve beyazın estetik vurgularında tutmasıdır. Bu da uzun yıllar kullanımı tercih edilmemiş gri tonları mekanlarımızın duvarlarına, mobilyalarımıza ve aksesuarlarımıza geri getirmiştir. Gri renginin yansıttığı doğal, aynı zamanda monokrom görünüş bu akımın temsilcilerinden.
Kağıttan Fenerler
Kağıttan yapılmış, yarı geçirgen büyük ölçekli aydınlatma elemanları, avizelerin yerini çoktan almış. Ruhani bir his yaratan ve ışığın mekandaki yayılımını geniş ve vurgusuz gerçekleştiren bu aydınlatma elemanları, yemek masalarımızın üzerinde yerini çoktan aldı bile.
Monokrom Sanat
Siyah ve beyazın tezatlığını temel almış bu akımda, tahmin edilebileceği gibi özellikle modern sanat eserleri de aynı monokrom etki altındadır. İç mekanlarının genelini temel bir tonda tutan bu akım, siyah – beyaz güçlü sanat eserleriyle ilgiyi modern sanatın, özellikle grafik tasarımın üzerine çekiyor.
Kafes Mekanlar
Spa ya da sauna hissi veren, ahşap çıtaların duvar ve tavan genelinde gözlemlendiği bu mekanlar, monokrom aksesuar ve mobilyalar ile birlikte kullanıldığında İskandinav tarzı bir mekandasınız demektir.
Siyah & Beyaz Çizgiler
Akımın genel strüktürünü oluşturan siyah ve beyaz, mekanlarda kullanılan tekstil ürünlerini ve özelliklerini de oldukça etkilemiştir. Bu tarz mekanlarda konsepte uygun olarak, siyah – beyaz çizgili ya da geometrik desenli yastıklar sıkça görülür.
Çadır
Bu tarzın, en çok çocukların hoşuna gidecek yanı, çadırları ile ünlü olması. Ahşap A strüktür üzerine
gerilen düz monokrom renklerde bir çarşaf ile çocuğunuza hem iç mekanda hem de dış mekanda
kullanabileceği doğal bir oyun alanı oluşturabilirsiniz.
Renk Paleti Nedir?
Renk paleti, iç mimari tasarım aşamalarında sıklık ile kullanılan yöntemlerden bir tanesidir. Mekan içerisinde kullanılacak olan tüm parametrelerin renk kataloğu çıkarılarak renk paleti oluşturulur. Bu sayede tasarım içerisinde renkler arasındaki ilişki gözle görülür şekilde ortaya çıkar.
İskandinav tarzı için ise güneşin aktif olma süresi oldukça az olduğundan dolayı beyaz, gri ve tonları tercih edilir. Diğer renkler ise tercih edildiğinde pastel varyasyonları seçilerek yumuşak geçişe sahip mekanlar yaratılmaya çalışılır.
İskandinav tarzında tasarımcılar genellikle monokrom renk paletleri tercih ediyor. Bu sayede sert renk geçişlerinin olmadığı, mekan parametreleri arasında yumuşak geçişin sağlanmasını olanaklı kılıyor. Bu seçim sadelik ve minimalizmin olmazsa olmazları arasında yer alıyor.
Işık
Işık, tasarımcıların atlamaması gereken en önemli maruziyettir. Işık planlaması yapılmadan oluşturulmuş tasarımlar hiçbir zaman tahmin edilen sonuçları vermeyecektir. Çünkü ışık her mekan için özel bir davranış olmak ile birlikte günün her anında farklı sonuçlar verir.
İskandinav tarzında ise ışık, doğa koşulları sebebi ile fazlasıyla kullanılır. Mekan ile oranlamak koşulu ile geniş ve sık pencereler tercih edilir. Tabii iklimsel olarak seçilen pencerelerin yalıtım kat sayısı yüksek olmalıdır. Pencere üzerinde kullanılan perdeler ise doğal kumaştan ve geçirgen bir yapıya sahip olmalıdır. Bu sayede hem mahremiyet sağlanır hem de gün ışığından yararlanılır.
Mekan içerisinde ışığı etkileyen bir diğer parametrede aynadır. Ayna vasıtası ile küçük mekanlar genişletilir ve ışığın yayılması sağlanır. Bu sayede mekan kullanıcıları ferah bir ortamda bulunma hissine kapılır. Dikkat edilmesi gereken nokta aynaların yer ve malzemesinin dikkat ile seçilmesidir. Aynalar farklı malzeme ile farklı sonuçlar verir.
Yapay ışıklandırma ise yine minimalizm, basitlik ve işlevsellik koşulları dikkate alınarak tasarlanmalıdır. Gereksiz ve fazla ışık mekana yarar değil zarar verir.
Mobilya
İskandinav tarzında mobilya tasarım ve seçimleri gerçekleştirirken doğal malzeme ve organik şekillerin varlığı önemli yer tutar. Bu sayede tasarım, İskandinav felsefesinden uzaklaşılmamış olur. İskandinav mobilya tarzı, kuzey iklimleri ile karakterize edilir. Mobilya yapısı ve biçimi gereği konforu ve sıcaklığı vaad etmelidir. Modernleşmenin de getirisi ile son yıllarda İskandinav mobilyaları gitgide yeni malzemeler ile üretilmeye başlanmıştır. Metal, plastik gibi…
İskandinav Tarzı Aksesuar Elemanları
İskandinav tarzında aksesuar tasarım ve seçimleri oldukça minimal olmalıdır. İskandinav mobilyalarının ana hatları belirgin, doğal malzeme, basitlik ve işlevselliği bünyesinde barındırmalıdır. Renk çeşitlendirmeleri ise yastık ve kumaşlar üzerinde, yumuşak geçişler ile sağlanabilir. Duvarlarda yer alan görseller ise İskandinav felsefesini içerisinde barındırır ise tasarımda önemli aşama kaydedilir. Unutmayın; tasarım mekanın tüm parametrelerini içine alır. Sağlıklı iç mimari tasarımlar için mekanın tüm noktaları özen ile düşünülerek tasarlanmalıdır.
İskandinav Tarzı Oluşturun!
Yazımızın sonunda bir İskandinav tarzı oluşturalım. İlk aşama da renk paletinizi oluşturun. Nötr renkler seçmeniz minimalizmi yakalamanızı kolaylaştıracaktır. İkinci aşamada doğal aydınlatmaya önem vermelisiniz. Doğal ışık her zaman insanlar için en yararlı olan seçimdir. Işıkları mekan içerisinde dağıtmak için ayna kullanabilirsiniz. (Aynanın yeri ve malzemesine dikkat etmeyi unutmayın!) Mobilya seçimine geçtiğinizde doğallık ve renk uyumunu ön plana alın. Karakterize edilmiş mobilyaları tercih etmek, İskandinav tarzına en yakın sonucu elde etmenizi sağlar. Doğa! Mekanınızın karakteri gitgide oturuyor. Sırada canlı bitki tercihleri var. Özelliklerine dikkat ederek, mekanınıza ferahlık ve huzur katacak bitki seçimlerinizi yapın. Son vuruşu Yapmak için hazırlanın! Neredeyse her şey tamam. Aksesuar seçeneklerinizi belirleyin ve diğer parametreler ile uyumu yakalayın. Artık İskandinav Stilinde bir mekana sahipsiniz!